Op woensdagavond hoef je Habtom Gebregergish (21) niet te bellen. Want dan is hij aan het voetballen. Een mooie passeerbeweging. Balletje achter het standbeen. Hij is behoorlijk goed in zijn geliefde sport. Niet voor niets is hij de aanvoerder van de jonge groep statushouders, die tweemaal per week in Sporthal Transvaal samen sporten. Voetbal en volleybal. ,,Ja, best redelijk”, lacht hij verlegen als we zeggen dat hij goed kan voetballen. ,,Het is de mooiste sport die er in. Mijn favoriete club? Liverpool.”

Verlegen

Gebregergish vluchtte drie jaar geleden uit het door oorlog verscheurde Eritrea naar Den Haag en spreekt onze taal al heel behoorlijk. Dit is zijn eerste interview en dat maakt hem wel een tikkie nerveus: ,,Nederlands is moeilijk. In het begin had ik elke dag les. Nu nog driemaal per week. Maar het gaat goed. Wat ik mooi vind aan Den Haag? Ik ben bij de Tweede Kamer geweest. En in het Haags museum.” Habtom kijkt er verlegen bij maar is prima verstaanbaar.

Stadsspelen Den Haag_statushouders1

Techniek, fanatisme en respect. Voetbal brengt de jonge statushouders samen.

Het potje voetbal gaat er fanatiek, maar keurig volgens de regels aan toe. Als de scheidsrechter ingrijpt, stopt het spel. Yesuf Gedefaw (52) is de grote initiator. Hij is zelf gevlucht uit Ethiopië en sinds 1992 in Den Haag. Hij weet wat de jongemannen, die hij onder zijn hoede heeft, doormaken. ,,Ik voel me veilig in Den Haag, ben hier goed opgevangen. Dat gevoel ik wil ik meegeven aan deze jongens”, zegt hij.

Yesuf Gedefaw

Richting

Yesuf trommelde overal in de stad jonge statushouders – vluchtelingen met een verblijfsvergunning die in afwachting zijn van het Nederlanderschap – op en ging met hen sporten. Vooral voetballen. Eerst in het Zuiderpark en bij Hercules. Maar dankzij de gemeente Den Haag hebben ze nu ook ruimte in de sporthal. ,,Ik wil deze jongens richting geven aan hun nieuwe leven. Sporten helpt daarbij enorm. Het voorkomt isolatie, met alle gevolgen van dien. Door met elkaar bezig te zijn, kan iedereen afstand nemen van de slechte dingen die ze hebben meegemaakt. Door samen te sporten werken we aan een nieuwe toekomst.”

 

De eerste elftalfoto van deze groep nieuwe Hagenezen. Wie weet zit er een talent bij voor ADO.

Yesuf voelt zich al lang en breed een echte ‘Hagenees’. Hij vindt het hier een stuk relaxter dan in andere grote steden. ,,De sfeer in Den Haag is altijd goed. Gastvrij hè. De mensen zijn open en oprecht. Dat vertel ik ook aan deze jongens. Ik heb veel individueel contact met ze en spoor ze aan een actieve rol in de maatschappij te gaan spelen. Hier kunnen ze de problemen achter zich laten en denken in mogelijkheden.”

Stadsspelen Den Haag_statushouders4

Aanvoerder Habtom Gebregergish

 

Sociaal

Dankzij de sportactiviteiten blijven de mannen goed in vorm. Ze raken niet in een sociaal isolement en leren waarderen dat ze gebruik kunnen maken van de faciliteiten, die er voor alle inwoners van Den Haag zijn. ,,Dit is een mooie sporthal”, zegt Gebregergish. ,,Ik ben blij dat we hier kunnen voetballen. In de zomer sport ik ook graag in het zuiderpark. Lekker met dit weer”, lacht hij. En terug rent hij het veld in, de bal soepel aan zijn voet.

Tekst: Arnout Verzijl

Foto’s: Richard Mulder