Den Haag is een van de sportiefste steden van Nederland. Daar zijn we trots op en dat laten we graag zien. Want sporten, dat is voor iedereen! Onderdeel van de Stadsspelen zijn de wijkactiviteiten. Door middel van 6 verhalen laten wij zien wat deze activiteiten inhouden. Dit is het tweede deel.

Bewegen voor ouderen

Ondanks het warme weer is het gezellig druk op het complex van VV Laakkwartier. De bijna 100 jaar oude vereniging bruist als nooit tevoren en dient regelmatig als gastheer voor een groep die veel sportieve hoogte- en dieptepunten heeft meegemaakt: de sportieve oudere. Jay van Veelen is buurtsportcoach ‘Sport en gezondheid’ en werkt in stadsdeel Laak met volwassenen en senioren. In Den Haag zijn er in de wijken Moerwijk, Morgenstond, Transvaal en Schilderswijk ook buurtsportcoaches actief. Tweemaal per week organiseert Jay sportactiviteiten voor ouderen. Weer of geen weer (bij Laakkwartier is een prachtige sportzaal voor het binnensporten) , de ‘oudjes’ kunnen aan de bak. En dat doen ze graag.

Bram Poons en Tiny Hermes spelen jeu de boules

Blijven bewegen

Neem nou Mieke Post. Daar kan iedereen een voorbeeld aan nemen. Goedlachs, gezellig, vol energie en pas 83 jaren jong vertelt ze over haar imposante turncarrière. Bij WIK, en later bij Don Bosco. Langzaam haakten haar vriendinnen af, maar ze wilde zelf door blijven gaan. ,,Ik wilde blijven bewegen en dat kan hier.”  Dankzij de sportactiviteiten in Laak. ,,Het is echt heel erg leuk. Jay doet het geweldig. We zijn lekker bezig. Vandaag is het mooi weer en spelen we jeu de boules. We sporten ook regelmatig binnen. Rustig aan natuurlijk (Mieke lacht), maar wel leuk.” Buurtsportcoach  Jay van Veelen praat met respect over de groep ouderen uit de buurt. Het begon ooit met 6 mensen, nu zijn het er al 19. ,,Het is een ontzettend leuke groep. Na afloop zet ik altijd thee voor ze en kletsen we wat. Om en om neemt iemand koekjes mee.”

De immer goedlachse Mieke Post, vaste klant bij Bewegen voor ouderen

Sociaal

Het sociale aspect van het sporten voor ouderen is minstens zo belangrijk. ,,Natuurlijk vertellen ze veel over vroeger. Maar dat mag. Het is gewoon erg gezellig. Maar tijdens de activiteiten gaat het er nog fanatiek aan toe hoor”, lacht hij. ,,Ze zijn echt lekker bezig.” Dat blijkt als er enkele dagen later in de sportzaal bewogen wordt. De spieren worden losgelopen. De benen gaan omhoog, de armen gezwaaid. Met behulp van de hoepels zit er behoorlijk wat tempo in. ,,Jay verzint iedere keer wat nieuws”, lacht Mieke. De kwieke dame is zo enthousiast, dat ze met een paar vriendinnen ook komt kijken als Jay ‘lesgeeft’ aan een groep volwassenen met een beperking. Want ook voor hen is een speciaal sportschema opgesteld. Van Veelen legde contact met diverse partijen als scholen, welzijns- en medische instanties en de gemeente Den Haag. Zo werd hij de spil waar alles om draait. Buurtdokters wijzen ouderen erop dat ze kunnen sporten bij Laakkwartier dat fungeert als Buurthuis van de Toekomst.

 

Bewegen voor ouderen in de sportzaal bij HVV Laakkwartier

Gezondheidsmarkt

Eenmaal per jaar vindt ‘op Laak’ de gezondheidsmarkt plaats. Het is er druk. Er wordt gesport, diverse vitale lichaamsfuncties worden gemeten en gecontroleerd. Veel ouderen doen zich tegoed aan een high tea en spelen daarna een potje jeu de boules. ,,Ons aanbod is breed en divers”, vertelt Jay enthousiast, Hij heeft zichtbaar plezier in zijn werk en geniet van het enthousiasme dat alle sportactiviteiten teweeg brengt. ,,Sporten is bewegen. Maar ook met elkaar in contact komen. Bij ons kan het allemaal. Kijk maar in ons programma.” Jay laat het weekaanbod beweegactiviteiten zien. Dat is imposant en varieert van Aerobics tot Bollywood dansen, van wandelen tot basketbal en nog veel meer. Een ding staat vast: bewegen voor ouderen is een doorslaand succes!

De bloeddruk wordt gemeten

Ben je enthousiast geworden en wil je meer weten? Heel goed! Je kunt Jay gewoon bellen op 06 – 55 42 10 30. Er is voor iedereen plaats. E-mailen kan naar jay@buurtsportcoachdenhaag.nl

Tekst: Arnout Verzijl

Foto’s: Richard Mulder