Alsof het allemaal vanzelf gaat. Natuurlijk niet! Sporten vergt het uiterste van lichaam en geest. Maar denk maar niet dat de cliënten van zorginstelling Middin zich zomaar gewonnen geven. Integendeel! De Stadsspelen zijn er voor iedereen en dus wordt er fanatiek meegedaan. De bewoners van de flats aan het Drentheplantsoen in Morgenstond hebben er hun sportiefste kleding voor aangetrokken.

De beenkrachttest vergt het uiterste van de deelnemers. De vrijwillige sportcoach Lars van Benten (22) moedigt aan terwijl de sportieve begeleiders Roos en Mariëlle de sporters motiveren alles te geven. En dat lukt! Vanessa lacht terwijl ze haar spieren spant. Peter rent fanatiek vanuit de zithouding naar het pionnetje en terug (lopen en keren). Michael geeft alles bij de knijpkrachttest.

De bewoners van de zorgflats aan het Drentheplantsoen stromen toe om te kijken en mee te sporten.

Sportief

Sportiviteit staat hoog in het vaandel vandaag. De sporters moedigen elkaar aan. En als er iemand klaar is? Dan volgt een klaterend applaus. ,,Dit is een ontzettend leuke groep”, zegt Lars. Hij studeert dit jaar af aan De Haagse Hogeschool en toen hij via een stage met de groep bij Middin in aanraking kwam, merkte hij de potentie. ,,In het begin wilde niet iedereen meedoen. Maar na verloop van tijd merkten ze hoe leuk het is om met elkaar te sporten. Toen ze mij eenmaal een beetje kenden en me vertrouwden, wilden ze zelfs steeds meer.”

Lars is nog niet uitgesproken of Ingrid en Angelique geven al aan dat ze naar het zwembad willen. Alle cliënten hebben Lars in hun hart gesloten. Ze vertrouwen hem. Op zijn beurt krijgt hij ze naar buiten en aan het sporten. Er is een echte sportieve groep ontstaan. Dat is mooi om te zien.

Lars heeft de scores met Vanessa besproken en daar is ze heel blij mee.

De zon schijnt 

Het is lekker weer en dus wordt er buiten gesport. Het zonnetje schijnt. Debbie Bor (45) werkt bij Middin als persoonlijk begeleider en kent de bewoners aan het Drentheplantsoen heel goed. ,,In het begin waren ze wat wantrouwend. Er heerste ook wel wat scepsis. Maar we hebben doorgezet. En nu sporten we elke week met elkaar. Wandelen, naar buiten als het kan of anders binnen. Het is echt een groep geworden. Prachtig om te zien deze ontwikkeling.”

Een van de fanatiekste deelnemers is Peter Weber (39). Peter is populair in deze sportgroep want hij weet van iedereen de verjaardag. De leukste oefening vond hij het beenheffen. ,,Op en neer. Ik heb de 106 gehaald”, zegt hij trots. ,,Maar twee minder dan Rob en zeven minder dan Angelique.” Moe is hij echt niet. ,,Nee joh. Maar mijn benen wel.”

Marielle houdt de score van Peter bij tijdens het beenheffen.

Motiveren

Dat de groep elkaar motiveert blijkt ook na afloop van het sporten. We zitten aan tafel voor het interview met Lars, Peter en Debbie. Maar iedereen is welkom en dus schuift iedereen aan, ook Erik Marjolein en Alida. Er wordt wat afgekwekt tijdens het interview. Want het is best spannend, zo’n interviewer en een fotograaf over de vloer. Michael Freeth (52) heeft armen zo breed als Arnold Schwarzenegger. ,,Ik houd het liefst van voetbal”, zegt hij. Michael doet ook aan fitness, Zumba dansen en is dj. ,,Ik hou van dansen op de muziek van Michael”, zegt Peter. Vorig jaar waren ze als groep in het ADO-stadion aanwezig bij de Stadsspelen. Dat weten ze nog allemaal.

Lars heeft zoveel motivatie gekregen van zijn omgang met deze groep fanatieke sporters bij Middin, dat hij als afstudeerproject een sportloket voor mensen met een verstandelijke beperking gaat openen in Den Haag. ,,Ik vind het geweldig om te zien wat er met deze mensen gebeurt als ze samen gaan sporten. Het plezier, het fanatisme. Ik hoop echt dat het lukt om meer mensen in Den Haag zo te bereiken. Want samen sporten helpt.”

Debby Bor.

Grenzen verleggen

Namens Middin prijst Debby zich gelukkig met Lars. ,,Hij is hier als vrijwilliger en slaagt erin de groep te motiveren. We hebben niet veel mogelijkheden maar gezien het resultaat hoop ik dat we hiermee door kunnen gaan. Omdat ik zelf ook een beperking heb weet ik wat het voor ze betekent. Je grenzen verleggen, je eigen weg vinden. Iedereen is belangrijk en moet meedoen. Daarom is sporten zo belangrijk.”

 

Michael maakt meters terwijl hij van stoel naar pion rent en weer terug.

 

Roos neemt Marjolein aan de arm op weg naar een persoonlijk record.

 

Tekst: Arnout Verzijl

Foto’s: Richard Mulder