Den Haag is een van de sportiefste steden van Nederland. Daar zijn we trots op en dat laten we graag zien. Want sporten, dat is voor iedereen!

‘Je faalt alleen wanneer je stopt met proberen’

Iedereen is toch een beetje gespannen. Want het is niet elke dag dat de Wethouder van Sport een bezoekje brengt. En dan begint het ook nog te regenen. Uitgerekend op de dag dat het plein met bijzondere sportattributen feestelijk geopend wordt. Gelukkig lijdt het enthousiasme er niet onder in Activiteitencentrum Sparring. Onder leiding van sportcoach Niels wordt de warming-up alvast ingezet.

 

De wethouder doet zelf ook mee aan de Stadsspelen!

Sparring is onderdeel van de stichting Gemiva-SVG Groep. Hier komen mensen samen met een lichamelijke beperking of een niet aangeboren hersenaandoening. Ga er maar aan staan. Je hebt een ’normaal’ leven. Totdat je iets overkomt en de hersenen niet meer optimaal functioneren. Met alle gevolgen van dien. Locatiemanager Eline de Frankrijker vertelt erover en zegt dat er bij Sparring mensen terecht komen aan het einde van hun revalidatie. ,,Bij ons kunnen ze samenkomen, andere mensen ontmoeten. We hebben iedere dag wel zestig mensen over de vloer. Sport is daarbij belangrijk. Voor de conditie, voor het trainen van vaardigheden en natuurlijk om overgewicht tegen te gaan. Dat komt voor als je ineens in een rolstoel belandt.”

Fanatiek
Vandaag viert Sparring feest omdat het sportplein geopend wordt. In de zomer kunnen de cliënten samen buiten sporten. En buurtbewoners ontmoeten. Want het pleintje is voor iedereen beschikbaar, wordt benadrukt. Wethouder Rabin Baldewsingh is inmiddels gearriveerd. Hij is een betrokken wethouder die zich gedurende zijn ambtstermijn hard maakt voor de inclusieve samenleving. Hij bezoekt veel sportieve- en zorginstellingen en ook hier, bij Sparring, is hij al eens geweest. Dat blijkt als een regelmatige bezoeker de Wethouder aan zijn belofte houdt te komen koken. Dat zal hij doen.

Het doet hem deugt dat de Stadsspelen hier, in Activiteitencentrum Sparring, fanatiek beleefd worden. ‘Je faalt alleen wanneer je stopt met proberen’ citeert hij een spreuk die groot aan de wand in Sparring hangt. Winnen is altijd leuk, zegt hij, maar verliezen maakt je sterker. ,,Wij willen een stad van verbinding zijn”, zegt hij. ,,Inclusiviteit voor iedereen dus ook op het gebied van sport. Dat geldt ook voor mensen met een beperking. De Stadspelen helpen daarbij, geven zichtbaarheid aan het feit dat sporten voor iedereen is. Sport geeft mensen plezier, is een passie en motiveert en stimuleert.”

Sportvrouw
Gemotiveerd, dat is Netja zeker. De 33-jarige sportieve vrouw doet fanatiek mee aan de diverse oefeningen. Met een grimas op haar gezicht traint ze haar spiermassa. Om daarna blij te lachen als ze haar score hoort. Ze komt al drie jaar bij Sparring over de vloer. ,,Omdat het hier zo leuk is. Ik hou van sport want het is belangrijk om in beweging te blijven.” Vorig jaar werd Netja tweede in de verkiezing Sportvrouw van het Jaar bij Sparring. Ze doet aan fitness en zwemmen. En ze helpt graag anderen. Netja staat voor iedereen klaar, of het nu gaat om de schildergroep of bij de sporters. Dankzij het sportplein hoopt ze nog meer mensen te ontmoeten: ,,Ik vind het gezellig als we meer contact met de buren hebben. Boven ons wonen vooral ouderen. We eten al tweemaal gezamenlijk met de bovenburen en ze komen hier om te sporten.”

Netja geeft antwoord op alle vragen tijdens het interview.

Boccia
Het positieve effect van sport wordt onderkend door Gemiva-SVG Groep en komt in Activiteitencentrum Sparring tot uiting middels een gevarieerd sportaanbod. Nieuw toegevoegd is zitvolleybal. Slaat het aan, dan helpt men bij Sparring met het vinden van een sportvereniging. Populair is wandelen. Dat gebeurt iedere dag. Binnenkort wordt ook Boccia toegevoegd aan het sportaanbod, vertelt locatiemanager Eline de Frankrijker. ,,Dat is een soort jeu de boules met zachte ballen. Het wordt ook gespeeld op de Special Olympics die in 2020 naar Den Haag komen. Wie weet loopt er in Sparring wel een toekomstig Olympisch kampioen rond…

Locatiemanager Eline de Frankrijker.

Angela (40) heeft zojuist haar sportactiviteiten afgerond. In twee minuten scoorde ze 74 bij het onderdeel knieën optrekken. En ook al is ze rechtshandig, met links scoorde ze hoger in de knijpkrachttest. Dat komt omdat Angela van kinds af aan zware reuma heeft. Ze vertelt dat ze al drie nieuwe heupen heeft, twee knieën en een nieuwe ellenboog. Iedere maand krijgt ze een infuus met een medicijnencocktail toegediend. ,,Sport is voor mij heel belangrijk om al mijn gewrichten soepel te houden.” Ze woont zelfstandig in Wateringen en houdt van baantjes trekken in het zwembad. ,,Alleen en in mijn eigen tempo. Want ik hoef geen Olympisch kampioen te worden toch”, lacht ze.

Pas maar op Angela, want met al die fanatieke sporters in Activiteitencentrum Sparring weet je het maar nooit!

Angela in de fraaie fitnessruimte van Activiteitencentrum Sparring.

Tekst: Arnout Verzijl

Foto’s: Richard Mulder