Den Haag is een van de sportiefste steden van Nederland. Daar zijn we trots op en dat laten we graag zien. Want sporten, dat is voor iedereen! Onderdeel van de Stadsspelen zijn de wijkactiviteiten. Door middel van 6 verhalen laten wij zien wat deze activiteiten inhouden. Dit is het vijfde deel.

‘Revalideren is topsport’
Het is nog maar een paar maanden geleden dat mevrouw Kneppers zich niet goed voelde. Ze lag zelfs een krappe week in het ziekenhuis, voordat de artsen de juiste diagnose stelden: Guillain-Barré Syndroom. Een aandoening van de zenuwen buiten het centrale zenuwstelsel. Met symptomen als spierzwakte, zelfs verlamming en vaak ook gevoelsstoornissen zoals gevoelloosheid of tintelingen. Het zal je maar ineens overkomen. Gelukkig voor mevrouw Kneppers herstellen de meeste patiënten. Maar veel functies moeten opnieuw gestimuleerd worden. Dat kan in het Sophia Revalidatie centrum in Den Haag.

Mevrouw Kneppers doorstaat de oefeningen tijdens de Stadsspelen glansrijk.

“Ik ben hier nu bijna anderhalve maand een paar keer per week aan het revalideren. En het gaat ontzettend goed. Op alle gebieden voel ik me beter. Ik voel me goed bij het sporten. Ik doe fitness en fysiotherapie. Heel fijn dat dit hier kan. De mensen zijn zo aardig en het is onvoorstelbaar hoe snel mijn conditie verbetert”, zegt ze. Over een jaar hoopt ze weer helemaal de oude te zijn. In het kader van de Stadsspelen doet ze diverse tests en haar resultaten worden zorgvuldig bijgehouden. Zoals dat bij iedere cliënt gebeurt. De begeleiding van mensen met een al dan niet aangeboren beperking is bij Sophia Revalidatie intensief en professioneel.

Veel goeds
Aan de buitenkant is het gebouw van Sophia Revalidatie aan de Vrederustlaan al schitterend, binnen is het zelfs nog mooier. Je kunt er voor alles terecht. Neem nou het sportloket. Dit wordt bemand door de beweegagogen van het centrum. Alle revalidanten komen tijdens hun revalidatieproces langs het Sportloket. Op dat moment wordt besproken wat de beweegmogelijkheden voor die persoon na de revalidatie zijn en eventueel doorverwezen naar aanbod in de stad. Hierbij wordt veel samengewerkt met de Beweegcoach in Den Haag, Soraya Samuels (44). Voor de gelegenheid is Soraya ook aanwezig op de open dag! Soraya is een sportieve duizendpoot, die zich onder meer inzet voor kinderen. Vandaag, tijdens de Stadsspelen in Sophia Revalidatie, adviseert ze de cliënten over hun sportieve mogelijkheden. “Ik loop de tests met ze door en beoordeel hun fysieke gesteldheid. Samen kijken we wat er nog meer mogelijk is om de fysieke toestand te verbeteren. Ik beschouw de persoonlijke situatie op het gebied van sport en bewegen van iedereen die hier meedoet.”

Meneer Gremie hard aan het sporten in de fitnessruimte. Revalideren is topsport.

Er kan veel in het Sophia Revalidatie centrum en dat moet ook. Iedereen verdient de mogelijkheid om te werken aan verbetering en herstel. “Revalideren is topsport”, zegt Liaan Jansen terecht. Ze houdt zich bezig met alles wat buiten het budget valt, maar wat wel van toegevoegde waarde is voor sport en bewegen. Voorbeeld? Boven, op het dak, is een sportdek gerealiseerd. Lianne verzorgde de fondsenwerving. Cliënten kunnen nu dus ook buiten sporten. ,,Het is belangrijk dat Sophia Revalidatie zichzelf aan de buitenwereld laat zien. Hier gebeurt veel goeds. Dat laten we zien! Ik ben voortdurend op zoek naar nieuwe projecten die het verschil maken in de revalidatie.” Een aantal sportieve activiteiten die zijn gerealiseerd zijn onder meer de zitski-reis, het aangepast paardrijden en de fietsvierdaagse. ,,Een belangrijk project wat momenteel loopt is de stichting Golf voor Gehandicapten. Deze sport is makkelijk toegankelijk en het sorteert een zeer positief effect”, zegt Jansen.

Smartlab
Nu we het toch over innoveren hebben: dat doen ze bij Sophia Revalidatie bijzonder goed. Op de eerste verdieping zit het Smartlab. Een permanent bemande ruimte, een soort klein laboratorium, waar continu wordt nagedacht over en geëxperimenteerd met technieken die het revalidatieproces positief ondersteunen. ,,Wij toetsen hier de technologische innovaties op hun bruikbaarheid in de revalidatie”, zegt Klaasjan van Haastrecht. Hij werkt er momenteel hard aan een virtual reality tour voor verkeersherintreders.

Klaasjan van Haastrecht van het smartlab test de bij Sophia Revalidatie ontwikkelde virtual reality verkeerssimulator voor jongeren in een rolstoel die weer aan het verkeer gaan deelnemen.

Klinkt dat raar? Dat is het niet. ,,Jongeren die in een rolstoel zitten en altijd met een busje vervoerd zijn, weten weinig van het verkeer. Als de revalidatie goed verloopt, kunnen ze zelf naar buiten. Geweldig natuurlijk. Maar het verkeer kan verraderlijk zijn omdat ze het niet gewend zijn. Met wat wij nu ontwikkelen, kunnen ze in virtual reality oefenen met situaties. Afstanden inschatten. Ze leren om echt zelf te navigeren in het verkeer.”

Samen met student Daan geeft hij een demonstratie. Het Smartlab werkt veel samen met het bedrijfsleven en kenniscentra, zoals onderwijsinstellingen. Zo ontstaat een drie-eenheid die elkaar versterkt en wordt er op innovatieve wijze verbinding gezocht met nieuwe technieken.

Sporten
Terug naar de Stadsspelen. Angelique de Haas (35) is beweegagoog en sportconsulent bij Sophia Revalidatie. Ze is de hele dag druk met regelen en organiseren, maar geniet van de cliënten die komen sporten. Haar functie is breed, maar als geen ander weet Angelique hoe belangrijk sport is bij het revalidatieproces. Essentieel noemt ze het zelfs. Alle mensen die aan het einde van hun revalidatie komen, krijgen een gesprek met Angelique. ,,We helpen mensen en begeleiden ze bij de sport die het beste past bij een gezonde levensstijl”, zegt ze. Er is sprake van georganiseerd sporten, zoals fitness, fysiotherapie en zwemmen. ,,Maar er is ook ongeorganiseerd sporten. Denk bijvoorbeeld aan wandelen of hardlopen. Wij helpen dan met het in elkaar zetten van hardloopschema’s.”

Angelique de Haas (l) en Liaan Jansen op het sportdek van Sophia Revalidatie.

Bij Sophia Revalidatie werkt De Haas voornamelijk met multitrauma’s. Zoals meerdere breuken of zelfs amputatie. Ze initieert sportparticipatie en begeleidt de mensen daarbij. ,,Sport als motorisch doel heeft verschillende therapieën. We leren de mensen weer bewegen.” Ze laat de prachtige sportzaal zien. Daar is ruimte voor alle denkbare sporten. Basketbal is bijvoorbeeld een nuttig middel als oefening in de revalidatie. Tegelijkertijd is het een doel om mensen samen te laten sporten en in contact te laten komen met sportieve activiteiten.”

En dat is precies wat er vandaag in Sophia Revalidatie gebeurt. Dankzij Angelique en al die andere professionals die meehelpen, worden de Haagse Stadspelen ook voor de mensen die revalideren optimaal beleefd.

Tekst: Arnout Verzijl

Foto’s: Richard Mulder