Den Haag is een van de sportiefste steden van Nederland. Daar zijn we trots op en dat laten we graag zien. Want sporten, dat is voor iedereen! Onderdeel van de Stadsspelen zijn de wijkactiviteiten. Door middel van 6 verhalen laten wij zien wat deze activiteiten inhouden. Dit is het zesde en laatste deel.

Stevig doorstappen in het Zuiderpark
Ondanks de warme en dus pittige omstandigheden voor een lange wandeltocht door het Zuiderpark, is het opvallend druk. Ruim 20 mannen en vrouwen verzamelen zich in het Community Centre aan de Jan Luykenlaan om mee te doen aan de Diabetes Challenge in onze stad. Den Haag is vandaag extra mooi, badend in het overvloedige zonlicht.

De wandelgroep komt aan bij het Zuiderpark

Buurtsportcoach en initiatiefnemer Maarten Boot had niet verwacht dat zoveel stadgenoten zich in korte tijd zouden aansluiten. ,,Met acht deelnemers was ik al tevreden toen ik begon.” Hij inventariseert op ons verzoek de totale deelnemerslijst. Er lopen in de wijken waar de buurtsportcoach actief is 60 Hagenaars mee met de Diabetes Challenge. ,,Een enorm aantal, waar ik trots op ben. Prachtig ook om de gedrevenheid van de deelnemers te zien.” Mooi om te melden is, dat de animo vooral via mond-op-mondreclame tot grote hoogte is gestegen. ,,Loop je mee?” Uiteraard doen we dat.

Tempo
Het tempo wordt bepaald door Mieke Witte. Een echte natuurliefhebber met passie voor wandelen en het buitenleven. Om gelijk maar even een vooroordeel weg te nemen: Wandelen is dus écht wandelen. En niet bijvoorbeeld slenteren. ,,Vanwege de warmte lopen we vandaag in tempo 2”, zegt Mieke (59). Ze legt uit dat er 4 tempo’s zijn. Het kan dus nog 2 niveaus harder…

Wandelbegeleider Mieke Witte

De Diabetes Challenge is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation om mensen met diabetes in beweging te krijgen en een structurele bijdrage te leveren aan de kwaliteit van leven van mensen met diabetes. Een mooi initiatief wat door Maarten is omarmd. ,,We lopen een aantal weken achter elkaar. Mieke is wandelbegeleider en ondersteunt ons vrijwillig. Ze bezit de knowhow om iedereen mee te krijgen en te enthousiasmeren.” Via de Aagje Dekenlaan en de Melis Stokelaan lopen we voorbij het zwembad, alwaar in een schaduwrijke hoek de warming-up plaatsvindt.

Initiatief
Daarna stappen we in flink tempo door en het Zuiderpark openbaart zich eens te meer als een schitterend stadspark. Prachtige struik- en boompartijen. De diversiteit aan fauna is minstens net zo mooi. Mieke heeft een groot deel van haar Antilliaanse wandelgroep ook gemotiveerd om mee te lopen. Het gemêleerde gezelschap is waar Den Haag voor staat en de gemeenschappelijke noemer: overal wordt druk gekletst en de actualiteit doorgenomen. Op een positieve manier. Als het aan deze groep ligt, zijn de wereldproblemen in 5 minuten opgelost.

An Moerland

Een van de lopers is An Moerland (66). Ze werd door de wijkverpleegkundige geattendeerd op de Diabetes Challenge. ,,Zo kwam ik met Maarten in contact. Ik sportte eigenlijk nooit. Heb er zelfs nooit aan gedacht. Maar nu ik het doe, vind ik het echt heel erg leuk. Stom hè, dat je zoiets niet zelf bedenkt?” An zit tegen de rand van diabetes aan en dus moet ze bewegen en op haar suikers letten. ,,Dit is echt uniek. Ik wou dat ik er eerder mee begonnen was. Dit initiatief stopt in september. Jammer. Ik zou er graag mee doorgaan.”

Zorgprofessionals
Goed nieuws voor An, want ermee doorgaan is precies de opzet die Maarten Boot, de buurtsportcoach, voor ogen had toen hij hiermee begon. Het is de bedoeling dat lokale zorgprofessionals (zoals huisartsen, praktijkondersteuners, fysiotherapeuten, diëtisten, diabetes- en wijkverpleegkundigen) het stokje overnemen. Zodat de verbinding tussen patiënten, sport en zorgprofessionals versterkt wordt. Boot is dan ook erg blij met de aanwezigheid van Sharda Doelam (36). Zij is zo’n enthousiaste professional, die vanuit haar werkterrein contact zoekt met de patiënten.

Zorgprofessional Sharda Doelam

,,In 2025 hebben wij naar verwachting 1.4 miljoen diabetes patiënten in Nederland. In de Hindoestaanse gemeenschap komt extra veel diabetes voor. Wij zoeken samen met de patiënt naar een leefstijl die bij hem of haar past,” ze lacht erbij. ,,Wij komen uit een echte eetcultuur hè. Genieten is belangrijk en gezond oud worden ook. Het kan allebei, echt waar! ” Als praktijkondersteuner richt de vrolijke Sharda zich op de chronische zorg. Ze staat voor het motiveren naar een gezondere leefstijl. Bewust bewegen daar een onderdeel van. ,,Weet je dat een gezonde leefstijl net als medicatie zeer veel effect heeft? Ik vind het leuk om mensen te ondersteunen in hun uitdaging. De Diabetes Challenge is een unieke manier om je patiënten te ondersteunen. Ik nodig collega’s van harte uit om volgend jaar ook een groep te draaien.”

Vitamine G
Halverwege stoppen voor een nieuwe rek- en streksessie. Van onder de struiken kijkt een konijntje toe. De zon zakt langzaam weg maar de deelnemers verliezen niks van hun fanatisme. Wandelen is laagdrempelig en het belast de gewrichten minder dan bij hardlopen. ,,Wandelen is gewoon goed voor de gezondheid. Het stimuleert dat je je beter voelt en je begeeft je in de natuur. Vitamine G (groen), zeg ik altijd”, lacht Mieke. Ze is positief verrast door de groep Antilliaanse lopers waarover ze zich al een tijdje ontfermt. ,,In het begin hadden ze moeite met de coördinatie en de ontwikkeling van het wandelproces. We hebben veel geoefend en het gaat echt heel goed nu.”

We beginnen aan de laatste honderden meters. Vooraan loopt Aad (58). Hij is een van de ‘vegers’. Fanatiek als Aad is, wandelt hij in hoog tempo. Af en toe loopt hij terug naar achteren om vervolgens al gezellig pratend iedereen ‘op te vegen’ als hij weer naar voren loopt. ,,Ik heb suikerziekte, maar het is beheersbaar. Suiker kan heel vervelend zijn dus je moet er goed en verantwoord mee omgaan. Bewegen helpt enorm. Ik wandel veel en graag.” Aad woont vlakbij, op de Soestdijksekade, Hij werkt als chauffeur bij het Witte Kruis en werd door de diëtiste op de Diabetes Challenge Den Haag gewezen. ,,Ik loop elke week 25 kilometer. Ik wil zeker met deze groep doorgaan als dat kan”, zegt hij.

Aad, 58 jaar en diabeet maar verder zo gezond en levenslustig als het maar zijn kan

Dankzij zorgprofessionals als Sharda kan dat. Na de laatste oefeningen gaat iedereen terug richting het Community Centre. In de laatste week van september is de grote landelijke finale, met als finishplaats Arnhem. Het zou zomaar kunnen dat er een paar bussen vol enthousiaste Hagenaars die dag naar Gelderland gaan. De lopers van vanavond hebben er in ieder geval nu al zin in.

Tekst: Arnout Verzijl

Foto’s: Richard Mulder